Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Sarah in Romania
3 mars 2012

Cine este Nicusor Dan?

Nicusor-Dan1Many thanks to Mihaela Mihaila for this translation into Romanian from the original article posted HERE dating from 1st December, 2011.

Today, with the news of the attempted demolition of Hala Matache (see post below HERE), Nicusor Dan is no longer a CHOICE for mayor of Bucharest, but a NECESSITY.

Please share, distribute and post. Nicusor Dan's name can no longer remain a whisper. The elections are in June - just around the corner - and, by now, EVERYONE should know the name of Nicusor Dan.

Once again,my thanks to Mihaela Mihaila for her excellent translation:

(Sursa fotografiei) Aud des această întrebare în ultima vreme, în ciuda faptului că-i face să tresară pe multi (mai ales pe bucurestenii preocupati de orasul lor).

Dr. Nicusor Dan, în vârstă de 41 de ani, este fondatorul asociatiei „Salvati Bucurestiul” si este presedintele acesteia de la înfiintarea ei, în 2008. Lucrează la prestigiosul Institut de Matematică al Academiei Române, are un doctorat în matematică si este un fost olimpic international la matematică (în 1987 si 1988). În 1992-95, a fost student la Ecole Normale Supérieure de Paris (detine un DEA in matematică, Paris XI); obtinându-si si doctoratul în matematică, în 1998 (domeniul de interes: geometria Arakelov), de la Universitatea din Paris XIII si a publicat trei cărti în domeniul matematicii.

Născut în Făgăras, Nicusor Dan a venit la Bucuresti ca student, cu putin înainte de revolutia din 1989 si a locuit în Grozăvesti. Pe vremea aceea, spune el, nu avea nici cel mai mic interes în arhitectură, nu privea niciodată în sus si nu era niciodată atent la fatadele clădirilor. Cât de mult s-au schimbat, însă, lucrurile! Primul protest public al lui Nicusor Dan a avut loc în 2006 si a fost îndreptat împotriva unui proiect initiat de fostul primar Videanu, care avea în vedere distrugerea unor clădiri de pe partea opusă a unei laturi a Ateneului Român.

Marti, pe strada Verona, dl. Nicusor Dan si-a anuntat candidatura pentru primăria Bucurestiului, în calitate de independent si cu un buget de zero Euro. Celor care au venit la lansarea campaniei sale le-a spus că nu are bani pentru campanie, însă este sprijinit de mai multe organizatii neguvernamentale. „Sper”, a spus el, „că oamenii se vor folosi de retelele de socializare pentru a-mi transmite mesajul”. Spre diferentă de alti politicieni care candidează la acelasi post, cum este si actualul primar Sorin Oprescu, care pretinde că este independent, dar este, de fapt, sprijinit atât de PSD, cât si de PNL (cu logistică si fonduri pentru campanie), Nicusor Dan este cu adevărat si cât se poate de independent: unde ar putea găsi o persoană „normală”, pe lumea asta, sutele de mii necesare pentru asemenea campanii? Si dacă e să fim cinstiti, de ce ar fi obligată să facă asa ceva? De ce n-ar putea orice om să candideze pentru primărie, dacă îi pasă pentru orasul în care trăieste?

Nicusor Dan consideră că are mai multe avantaje care-l pot ajuta să fie ales primar al Bucurestiului: mai întâi, nu este politician de nici un fel; apoi, este genul de persoană care are un mesaj cu totul diferit fată de ceilalti candidati. Este gata să intre în orice tip de dezbatere, cu oricine – si am văzut acest lucru în numeroase rânduri, de când a înfiintat „Salvati Bucurestiul”. Lui Nicusor Dan nu-i e teamă să spună lucrurilor pe nume. El pledează pentru legalitate si justitie si este, practic, o gură de aer proaspăt pentru Bucuresti, unde toti suntem obisnuiti numai cu politicieni corupti si care lucrează „pe sub masă”. Nicusor nu intră în tipologia de mai sus. Dimpotrivă: este un om onest, inteligent, cu bun-simt si viziune modernă. Lui chiar ÎI PASĂ de capitala României – si nu sunt multi ca el.

Programul lui include:

- prioritizarea transportului public, prin crearea de benzi dedicate pentru autobuze si tramvaie, limitarea parcărilor din centrul orasului – îmbunătătind astfel conditiile zilnice de trai pentru toti bucurestenii, din mai multe puncte de vedere, inclusiv din punctul de vedere al aerului pe care-l respiră;

- un program de preventie al efectelor cutremurelor: crearea unei hărti de riscuri seismice si întocmirea unor studii de vulnerabilitate seismică – furnizate GRATUIT de primărie;

- amenajarea lacurilor din nordul Bucurestiului si arealele proxime ca zone de agrement. Toate structurile ilegale vor fi demolate;

- aducerea unor oameni noi la primărie: un arhitect-sef dintr-o capitală străină (slavă Domnului! Mi se pare un lucru extraordinar.) si un director al departamentului juridic care va veni de la o firmă de avocati importantă. Nicusor Dan intentionează să ofere posturi prin concurs la primărie, pentru a atrage tineri care au studiat la cele mai bune universităti din străinătate. Personal, cred că asta va elimina nepotismul actual care domină primăria (si politica românească, în general).

Când a fost întrebat de ce vrea să candideze la functia de primar, a avut câteva replici excelente:

1) În 10 ani, s-au cheltuit 4 miliarde de euro pentru 30 de linii de metrou. Numai la capitolul arhitecturii peisagere s-a cheltuit 1 miliard de dolari – de cinci ori mai mult decât în Paris. O risipă totală.

2) Arena Natională a costat cu zeci de milioane de Euro mai mult decât Stadionul din Frankfurt, care este aproape identic.

3) În 20 de ani, s-au consolidat doar 13 clădiri din Bucuresti împotriva riscului seismic, iar jumătate din ceea ce se construieste în capitală la ora actuală este ilegal. Fundatiile a sase blocuri de câte 10 etaje, de exemplu, au fost construite pe marginea Dâmbovitei sau pe foste gropi de gunoi...

4) Un oras care nu reuseste să rezolve problema câinilor vagabonzi visează să organizeze Jocurile Olimpice...? În ciuda unui buget urias, investitiile realizate pentru încălzire au fost nesemnificative, iar cetătenii s-au trezit că trebuie să plătească cu 23% mai mult, din cauza pierderilor pe retea. Un oras care cheltuie 10 miliarde de Euro în patru ani este mai mult decât rusinos.

5) Sute de milioane de Euro au fost cheltuiti pe infrastructură, dar nimic nu a îmbunătătit problema circulatiei din Bucuresti, în ciuda podurilor si altor structuri de tot felul, care au fost construite fără nici o consideratie pentru sistemul de trafic rutier în general.

Când citesti aceste remarci, este clar. Avem în fată un om care vrea să le ofere o viată mai usoară locuitorilor unei capitale europene aglomerate si stresante. Vrea să ofere un sistem de protectie mai mare în cazul cutremurelor, ceea ce înseamnă că veti avea mai multă sigurantă si în casele dvs. Vrea să vă scutească de plata unor bani pe care i-ati dat până acum pe facturi de căldură inutile. Vrea să vă ofere un mediu în care să fiti mândri că trăiti: un mediu mai putin poluat, mai „verde” si plăcut ochiului, totodată. Vrea să oprească demolările ilegale ale clădirilor cu valoare istorică si arhitecturală si în acelasi timp, vrea să sisteze constructiile de pe amplasamentele respective, protejându-vă astfel drepturile de proprietari si chiriasi trăitori într-o atmosferă plină de potentiali „rechini” imobiliari – iar pe cei responsabili cu aceste ilegalităti îi va da în judecată. Vrea să vă scurteze deplasările la universitate si la serviciu, prin crearea unor benzi pentru autobuze si tramvaie, care să crească frecventa transportului public si să-l facă mai putin aglomerat si mai agreabil.

Acest om doreste să îmbunătătească viata din Bucuresti într-un mod în care nici nu ne putem imagina. Si chiar crede în ce spune. De unde stim asta? Pentru că este clar! Nu este politician – după cum afirmă el însusi. „Da”, o să spuneti, „dar ăstia întotdeauna mint si înfloresc lucrurile”. Da, asa este, dar el nu face asta. El nu urmăreste banii. Nu urmăreste faima. Trebuie doar să vă uitati la fata lui, ca să aflati asta. Vă spune cât se poate de deschis: nu am nici un ban – nici măcar pentru o campanie. Ideea lui de a-si face campanie stă în retelele de socializare. Vi se pare că are aerul unuia care se pricepe la politică? Nu! Ei bine, tocmai ASTA îl face diferit! Din ASTA vedeti că o să si facă ceea ce spune. Mai jos, puteti intra pe o serie întreagă de link-uri care trimit către articole legate de Nicusor Dan, care a militat în diverse momente pentru protejarea unui om nedreptătit, a unei clădiri demolate ilegal, intentând proces unor persoane si aducându-le în fata Curtii. Munca de-o viată a acestui om este de a proteja si a păstra.

Nicusor Dan a declarat ZF că dacă Oprescu nu va fi condamnat pentru infractiunile de care îl acuză Asociatia „Salvati Bucurestiul”, va renunta la cetătenia română. Personal, cred că ar recurge la acest gest pentru că nu s-ar mai simti în stare să trăiască într-o tară care infractorii nu sunt condamnati din cauză că sunt cineva anume si nu pentru că au făcut ceva reprobabil. Este un principiu cu totul opus conceptului de justitie si echitate al lui Nicusor Dan. Nu vi se pare un om bun? Mie, da.

Am citit si am auzit comentarii cum că „nu are sanse” – de la persoane care spun, în acelasi timp, si: „Ce drăgut ar fi!” Drăgut?! Ar fi de-a dreptul fantastic!! Si dacă toti cei care spuneti „nu are sanse” dar care vă gânditi că „ar fi grozav!” ati vota pentru el, atunci Nicusor Dan chiar AR AVEA o sansă. Ar avea o sansă IMENSĂ! Suntem în fata unei situatii gen David si Goliat. Eu îmi pun credinta în David. Este exact omul de care are nevoie Bucurestiul. Este exact omul de care AVETI dumneavoastră nevoie. Bucurestenii s-au săturat până peste cap. Ei bine, AVETI acest om; vă este oferit pe tavă, practic!! Acest om nu are nimic în buzunar cu care să-si construiască o campanie. Nu este politician. Este, în schimb, doctor în matematică: un om inteligent, cultivat, căruia ÎI PASĂ atât de mult, încât faptul că nu are bani nu este câtusi de putin important. VIZIUNEA lui este importantă. Si, spre diferentă de orice alt membru al Primăriei Municipiului Bucuresti (si fără îndoială, si al guvernului), el îsi va tine promisiunile – pentru că vi le face în calitate de student, de cetătean, de coleg, asadar, al fiecăruia dintre voi: ca unul din „noi”, nu unul din „ei”.

Un Bucuresti cu un primar care îl iubeste si îl ocroteste; care vă apără drepturile, care vă reduce cheltuielile, care va lua atitudine pentru omul din multime si care va munci din greu pentru a vă face vietile mai agreabile... de ce NU ar fi votat un astfel de om?!?

Cine e Nicusor Dan? Acesta e Nicusor Dan.

 

Dacă doriti să cititi mai multe în acest sens, vă invit să consultati următoarele surse:

Articole de Nicusor Dan în Revista 22

Nicusor Dan apără cauza zonei Berzei-Buzesti

Cine poate salva Bucurestiul istoric? - Observator Cultural

„Salvati Bucurestiul” luptă pentru capitală - Revista 22

Un matematician se luptă împotriva paricidului cultural al Bucurestiului - the Daily News

O nouă golănie urbanistică - Revista 22

Publicité
Commentaires
S
I guess it means 'invested'or put aside...? the original Romanian on ND's site indeed says: "În 10 ani, s-au cheltuit 4 miliarde de euro pentru 30 de linii de metrou." I don't think this part was a translation as it already existed on the site. But I'll check again.<br /> <br /> <br /> <br /> Thanks Radu.
R
I think it is badly translated. In 10 years, there have been spent 4 billion euros not for but as for 30 subway lines. So there were spent like 4 billion euros on subway nothing being built.
S
If Nicusor Dan says "În 10 ani, s-au cheltuit 4 miliarde de euro pentru 30 de linii de metrou," then that's good enough for me.
D
Nu s-au facut nici 10 statii noi de metrou...!
A
Când a fost întrebat de ce vrea să candideze la functia de primar, a avut câteva replici excelente:<br /> <br /> <br /> <br /> 1) În 10 ani, s-au cheltuit 4 miliarde de euro pentru 30 de linii de metrou. <br /> <br /> <br /> <br /> what? Bucurestiul are 30 de linii de metrou noi ???(construite in ultimii 10 ani...)<br /> <br /> <br /> <br /> Poate a vrut sa spuna statii de metrou.<br /> <br /> Tovarasul wannabe primarele pare aici lost in translation.<br /> <br /> <br /> <br /> ca majoritatea bucurestenilor:<br /> <br /> <br /> <br /> pierduti in Europa.<br /> <br /> pierduti in sec. 21.<br /> <br /> alstfel, tot inainte, ca pionierii!
Sarah in Romania
Publicité
Archives
Derniers commentaires
Publicité