Comori în paragină - TVR
(Photo source) A wonderful initiative - congratulations to Camelia Csiki and her team at TVR. 30,000 monuments are in danger in Romania today. Yes, 30,000... it's worse than sad. It's criminal. Perhaps these short documentaries will bring a little awareness, cause a stab of consciousness, catalyse some kind of indignance. Let's hope so.
Below, you will find the episodes as they are broadcast along with the write-up from the TVR.ro site. Please click on each episode-title hyperlink to see the programme if you missed it. Bravo, TVR!
Ep.1: Comori în paragină - Hotel Marna:
Patrimoniul României, de la ariile protejate până la monumentele istorice sau casele memoriale, este într-o stare jalnică. România este unul dintre cele mai indolente state din Europa în ceea ce priveşte interesul pentru patrimoniul cultural: sute de clădiri-monument sunt abandonate de autorităţi sau proprietari.
Terenurile de sub ele sunt tranzacţionate de speculatorii imobiliari veroşi. Zilnic, istoria noastră este ştearsă cu buldozerul. Promisiunile legate de conservarea şi restaurarea patrimoniului rămân doar vorbe în vânt.
Telejurnalul TVR vă prezintă povestea acestor monumente aflate în pericol de dispariţie. Este doar un semnal de alarmă, care ar putea opri pierderea acestor comori.
Ep. 2: Comori în paragină - Turnul Eiffel de România:
Ştiati că o parte din turnul Eiffel din Paris s-a turnat în România? Ei bine, o parte din componente şi fonta necesară s-au produs la Furnalul de la Govâjdia, primul furnal cu flux continuu din Europa, al doilea din lume vremea respectivă.
În urmă cu două sute de ani, când a fost dat în folosinţă, avea tehnologie de ultimă oră. Astăzi, primul furnal modern din România, monument istoric de arhitectură industrială, este lăsat în paragină.
Bijuteria arhitecturală se încăpăţânează însă să rămână în picioare, aşteptând parcă pe cineva care să o salveze.
Ep. 3: Comori în paragină - Comoara ruginită din Valea Vinului:
Casa scriitorilor de la Valea Vinului este una dintre zecile de mii de comori ale României pe cale de dispariţie. Nu este monument istoric, dar ar putea fi datorită încărcăturii ei culturale şi istorice.
Aici şi-au scris bucaţi din opere nume celebre ca Lucian Blaga sau Mihail Sadoveanu. Ansamblul format din două pavilioane asteaptă în paragina ca statul să-i hotărască soarta.
Ep. 4: Comoara din Roman - o comoară în paragină:
Casa în care s-a născut marele dirijor Sergiu Celibidache, aflată în centrul oraşului Roman, se poate prăbuşi în orice clipă.
Monument istoric construit în urmă cu 200 ani, casa a fost revendicată de moştenitorii dirijorului.
Odată câştigată, au lăsat-o să se năruie.
Primarul a înţeles că poate face din ea o oază de cultură locală, aşa că vrea să cumpere acest monument istoric şi să-l restaureze.
Ep. 5: Comori în paragină: Hala Matache – demolată din interior
Hala Matache, monument istoric considerat unul dintre simbolurile comerciale ale Capitalei, este din nou în pericol.
Oficial, va fi salvată! Ministerul Culturii a anunţat încă din vară că va păstra hala exact pe acelaşi loc şi o va restaura.
Neoficial însă, Hala Matache este demolată din interior, de hoţi.
Ce vezi la faţa locului este şocant! Poliţia locală păzeşte furtul halei.
Ep. 6: Comori în paragină la Sibiu: Casa lui Samuel von Brukenthal şi casa lui George Bariţiu
Casa baronului Samuel von Brukenthal, de lângă Sibiu, este într-o stare avansată de degradare.
Imobilul se află pe lista monumentelor istorice şi este proprietate privată de patru ani.
Aceeaşi soartă deplorabilă o împărtăşesc încă aproape 100 de clădiri de patrimoniu din centrul Sibiului, între care şi casa în care a locuit George Bariţiu.
Ep. 7: Comori în paragină: Monument ruină, fără vinovaţi
Unul dintre cele mai frumoase conace din Moldova riscă să dispară, din cauza nepăsării autorităţilor locale şi a proprietarilor.
Acum doi ani, cei mai renumiţi arhitecţi români vorbeau despre acest monument ca fiind cel mai bun exemplu de curte boierească din Moldova.
Ep. 8: Comori in paragina: Oradea, oraşul palatelor, are nevoie de restaurare
Oradea ar putea fi denumit oraşul palatelor. Monumentele istorice sunt comparabile, ca stil şi eleganţă, cu palatele din marile capitale europene.
Cele din Oradea au însă nevoie urgentă de restaurare. Strălucitor altădată, centrul istoric al urbei se transformă, pe zi ce trece, într-o ruină. Autorităţile se plâng că nu sunt bani, şi că legislaţia nu îi ajută. Ultimele tentative de restaurare s-au înpotmolit în dispute locale şi judeţene.
Oradea este un oraş a cărui identitate arhitecturală este dată de clădirile din centrul vechi, edificate la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui următor. Frumuseţea zonei centrale a oraşului se datorează, în bună măsură, arhitecţilor şi comercianţilor evrei. Potrivit statisticilor vremii, înainte de 1944, când au fost deportaţi în lagărele naziste, în oraşul de pe Crişul Repede trăiau peste 30.000 de evrei. Amprenta acestora a rămas vie în arhitectura oraşului. Mai multe palate ridicate în stil secession, dar şi numeroase alte clădiri, altădată strălucitoare, construite în mare parte de evrei, sunt din păcate astăzi într-o avansată stare de degradare.
Autorităţile locale sunt conştiente că, o dată reabilitate, palatele orădene dar şi alte monumente de patrimoniu - ar atrage mai mulţi turişti. De aceea, Primăria Capitalei se laudă că lucrează la un regulament local, care să introducă o soluţie legală de a reabilita aceste monumente.
Salvează şi tu o comoară în paragină din cele peste 30.000 din România. Asteptăm povestea monumentului pe care vrei să îl salvezi aici.
Ep. 9: Comori în paragină: Biserica evanghelică din Vermeş
Un monument din secolul al XV-lea riscă să dispară. Bisericii evanghelice din Vermeş, Bistriţa-Năsăud, îi vin de hac timpul şi indiferenta autorităţilor din secolul XXI.
Deşi este monument de clasa A, Ministerul Culturii îl ignoră, iar Parohia Ortodoxă, care a primit monumentul prin donaţie în urmă cu 20 de ani, susţine că este prea săracă să îl poată salva. Gata să se prăbuşească, biserica încă îşi păstrează frumusetea şi măreţia.
Ep. 10: Comori în paragină: Azilul Elena Doamna
Două monumente istorice de valoare naţională şi universală în care au investit Elena Cuza şi Regina Elisabeta sunt acoperite de o construcţie a Universităţii Bucureşti!
Asociaţia Salvaţi Bucureştiul se chinuie de luni de zile să oprească lucrările pentru a proteja patrimoniul. ONG-ul susţine că rectoratul universităţii ar fi încălcat legea.
Ep. 11: Comori in paragina: Şcoala în care a învăţat Ion Creangă stă să cadă
Prima instituţie din Principatele Române care pregătea dascălii pe vremuri riscă să se prăbuşească. La propriu.
Cladirea Şcolii Normale "Vasile Lupu" din Iaşi, unde a învăţat şi Ion Creangă, are nevoie urgentă de restaurare.
Autorităţile au declarat-o clădire de patrimoniu, după care au abandonat-o.
Ministerul Educaţiei nu a alocat fonduri pentru reparaţii de ani de zile, iar Primăria Iaşi nu are bani.
Ep.12: Comori in paragina: Castelul Nopcsa în paragină
Unul dintre cele mai misterioase castele din Transilvania i-a aparţinut savantului Franz Nopcsa, baronul care a descoperit dinozaurii pititci din Ţara Haţegului.
Clădirea cu o arhitectură sobră şi impozantă, pe vremuri mândria Transilvaniei, astazi este într-o stare avansată de degradare.
Impresionantul castel ar putea atrage mulţi turişti în zonă, daca ar fi restaurat.
Ep.13: Comori in paragina: S.O.S. Casa Scriitorilor de la Valea Vinului
Casa scriitorilor de la Valea Vinului ar putea fi salvată, dacă primarul s-ar ţine de cuvânt. În cadrul campaniei "Comori în paragină", TVR a prezentat cazul acum 5 luni, când edilul din Rodna se lăuda că ar investi în imobil, dacă ar fi al primăriei.
Acum, ministrul Culturii vrea să-i dea complexul, dar primarul s-a... răzgândit.
Ep.14: Comori în paragină - Comorile de la malul mării
Constanţa este oraşul cu cele mai multe imobile de patrimoniu în paragină.
Aflate în centrul istoric cunoscut ca zona peninsulară, clădirile zac abandonate de mai bine de 20 de ani.
Autorităţile locale dau neputincioase din umeri şi spun că visteria e goală.
Uniunea Arhitecţilor din Constanţa este convinsă că, dacă Guvernul sau Consiliul local ar aloca fonduri măcar pentru reparaţia faţadelor, imaginea centrului istoric al oraşului ar fi alta.
Ep.16: Comorile în paragină ale Constanţei: Casa Şuţu
Există un cartier în Constanţa care pe vremuri era căutat de elita ţării.
Astăzi nu mai calcă picior de turist acolo, iar casele de patrimoniu de pe malul mării aşteaptă să fie repuse în valoare.
Vorbim despre construcţii emblematice.
De exemplu, Casa Şuţu, care i-a aparţinut primului guvernator al Băncii Naţionale a României, a reintrat în posesia moştenitorilor abia de câteva luni.