Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Sarah in Romania
17 octobre 2011

Pro_Do_Mo: Salvaţi Bulevardul Aviatorilor

Please see this open letter addressed to Sorin Oprescu organised by Pro-Do-Mo to STOP City Hall plans transforming Blvd Aviatorilor into an express road. Whaaaaaaaaaat? Yes, it never ends - this mayor is never short of ideas... Please, please send your name to the e-mail address found at the end of this letter. Thank you. This cannot possibly be allowed to happen.

Scrisoare deschisă către Domnul Primar General Sorin Oprescu

Domnului Primar General Sorin Oprescu

Domnului Arhitect-Şef Gheorghe Pătraşcu

Spre ştiinţa:

Consiliului General al Municipiului Bucureşti

Stimaţi Domni,

Vă solicităm prin prezenta să nu aprobaţi  Planul Urbanistic Zonal modificator “Parcaj subteran Piaţa Charles de Gaulle”, iniţiat de Direcţia Transporturi, Drumuri, Sistematizarea Circulaţiei din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Proiectul propus de Dorin Ştefan Studio de Arhitectură va transforma cel mai frumos bulevard de promenadă al Bucureştiului într-o arteră de penetraţie de mare viteză. Se vor modifica, astfel, elementele definitorii ce conferă bulevardului Aviatorilor valoarea sa arhitectural-urbanistică unică: vegetaţia abundentă şi separarea circulaţiei majore de cea minoră şi de cea pietonală.

 Transformarea spaţiului verde  în carosabil cu scopul de a construi rampele de acces ale pasajului rutier propus de PMB încalcă legislaţia în vigoare.  Articolul 71 alin (1) şi articolul 96 alin (2) din OUG 114/2007 interzic schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi de către autorităţile publice locale.

Traversarea rapidă a  centrului oraşului nu poate fi un argument convingător pentru această agresiune asupra patrimoniului istoric  şi natural al Bucureştiului.

Pasajul rutier Charles de Gaulle va distruge identitatea  istorică a unei zone emblematice a Capitalei şi va contribui la creşterea poluării aerului.  PMB încalcă astfel principiile de dezvoltare durabilă consfinţite prin Carta de la Leipzig pentru Oraşe Europene Durabile, semnată şi de România în calitate de stat membru UE.

Cu respect,

Semnăturile (nume, profesie, eventual funcţie) pot fi trimise la adresa: contact@pro-do-mo.ro

 aviatorilor_draft_5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For documents pertaining to PMB's latest scandalous project, please see:

public information re: intention to modify the zone for an underground passage at Pta Charles de Gaulle / Anunt de informare a publicului in legatura cu intentia de elaborare plan urbanistic zonal modificator parcaj subteran Pta Charles de Gaulle - 19/09/2011

Photo of the above public information

Anunt de intentie

PUZ - Parcaj Subteran Pta Charles de Gaulle

Licitatie deschisa - proiectare si executie - Should you not be aware of this, the financial source for this project is noted here on page 3 as 'budgetul local'. So YOU are paying for Bd Aviatorilor to be ripped up. Angry? Good!

Here is an article from EVZ written in January 2011... however, I don't think much has changed since then so it should still be accurate:

charles_de_gaulle_mic_01"Crucea Secolului", mutată temporar. Parcare şi pasaj în Piaţa Charles de Gaulle

În Piaţa Charles de Gaulle se va construi un pasaj pietonal, un parcaj şi un pasaj rutier. Lucrările vor fi gata în martie 2013 şi vor costa aproximativ 93 de milioane de euro.

Potrivit reprezentanţiilor Primăriei Capitalei, pentru construirea parcării şi a pasajului subteran Municipalitatea negociază încheierea unui contract de tip parteneriat public-privat cu firma Romstrade. Pasajul va avea şi o zonă comercială, iar configuraţia pieţei şi a spaţiului verde va fi modificată şi modernizată, potrivit Planului Urbanistic Zonal, pe baza căruia se va realiza proiectul.

Parcarea subterană se va întinde în toată intersecţia Charles de Gaulle, iar pasajul rutier va avea o intrare în Piaţă şi va continua pe bulevardul Aviatorilor. Şoferii care vor dori să intre cu maşina în pasaj de pe artera Aviatorilor o vor putea face prin accesele laterale care vor fi construite, pentru amenajarea lor fiind necesară desfinţarea unei benzi de pe bulevard.

Mutarea monumentului a stârnit scandal

În acest sens, monumentul "Crucea Secolului" din Piaţa Charles de Gaulle va fi mutat temporar, precizează Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), într-un comunicat transmis, după ce au apărut acuzaţii că monumentul ar fi mutat ilegal.Potrivit PMB, lucrările pentru mutarea monumentului "Crucea Secolului" au fost începute în baza unui prim aviz dat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) în care se aproba mutarea, dar nu pentru locul propus de municipalitate, ci într-un amplasament indicat de ministerul.

"Urmare a avizului primit de la Ministerul Culturii, Administraţia Monumentelor a refăcut documentaţia, schimbând locul în care urma să fie mutat monumentul din Parcul Herăstrău, în faţa Ambasadei Chinei, loc propus de minister. Deşi în ambele documentaţii a fost specificat clar că nu este vorba de o mutarea definitivă a monumentului, ci de una temporară, pe durata executării lucrărilor la parcare şi pasaj, răspunsul ministerului nu a fost justificat", se menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

Pe 27 decembrie, Administraţia Monumentelor a înaintat ministerului o adresă în care precizează că nu este vorba de o mutare definitivă, ci de o mutare temporară în amplasamentul ales de minister.

Acuzaţii de încălcare a legii

Ieri, MCPN aprecia drept inoportună şi nejustificată mutarea definitivă a monumentului din Piaţa Charles de Gaulle, susţinând că măsura a fost luată fără avizul MCPN şi fără acordul moştenitorilor dreptului de autor asupra acesteia constituie o încălcare flagrantă a legii şi va fi sancţionată în consecinţă.

Potrivit MCPN, în decembrie 2010, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT) solicita Ministerului Culturii mutarea definitivă a lucrării pe amplasamentul propus de Comisia Naţională pentru Monumente de For Public (CNMFP), cu motivaţia că "în urma studiilor de percepţie vizuală efectuate, s-a constatat faptul că relaţia dintre obiectul de artă şi actualul amplasament nu este dintre cele mai potrivite", însă CNMFP a constatat neconcordanţa documentaţiei prezentate în noiembrie 2010, în care se propunea reamplasarea temporară a lucrării, faţă de cea prezentată în decembrie, în care se solicita mutarea definitivă a acesteia pe un alt amplasament, cu o motivaţie nejustificată. Documentaţia a fost respinsă cu unanimitate de voturi.

Monumentul "Crucea Secolului" realizat de Paul Neagu a fost amplasat în septembrie 1997 în Piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti.


See also THIS article from Observator Jurnalul with text and a video of how the whole thing 'should' look following completion. 93 million euros from 'local budget'.... that's some budget.
Publicité
Commentaires
V
I understood it has been stop by the City Council..
S
The docs say 'local budget'
N
Oprescu has to be stopped by any means... Where is this money coming from? The EU? The budget?
Sarah in Romania
Publicité
Archives
Derniers commentaires
Publicité