Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Sarah in Romania
31 mars 2011

Hurrah!! Good news! Bravo Dna. Macovei!

Good news re: EU hearing yesterday! Monica Macovei, Serban Sturdza, Gruia Badescu, Roxana Wring and Doina Vella, I could hug you all. BRAVO!!!!

This from today's Romania Libera

Monica Macovei va sesiza autorităţile europene privind demolările din Buzeşti

mmacoveiEuroparlamentarul PDL Monica Macovei a iniţiat, miercuri, la Parlamentul European, o întâlnire cu ONG-urile din Platforma pentru Bucureşti, care au condamnat demolările de pe axa Buzeşti-Berzei. Macovei a apreciat că aceasta este o chestiune de corupţie şi a spus că va sesiza autorităţile şi organele de cercetare din România, relatează Mediafax.

"Observ încă o dată, din păcate, că această chestiune a conflictului de interese şi a corupţiei revine, ea există oriunde, în sănătate, urbanism, activitatea primăriilor", a spus Monica Macovei.

Şerban Sturdza, director executiv al fundaţiei Pro Patrimonio şi vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, a vorbit despre practicile autorităţilor din Bucureşti spunând despre acestea că "nu lucrează transparent şi nu lucrează cu bună credinţă". El a precizat că membri ai Comisiei de Urbanism a Primăriei Capitalei îşi atribuie contracte de milioane de euro, fără ca aceasta să constituie un conflict de interese, deciziile în probleme declarate de interes public se iau în spatele uşilor închise, instituţia consultării publice este pur formală, studiile de fezabilitate sunt manipulate pentru a obţine rezultatul precomandat, iar oraşul este dominat de interese imobiliare transpartidice.

La rândul ei, Roxana Wring, preşedintele asociaţiei Pro Do Mo, a vorbit în special despre cazul Buzeşti-Berzei, zonă în care au fost demolate mai multe imobile protejate şi monumente istorice care au fost declasate, în vederea construcţiei "diametralei nord-sud".

"O zonă plină de istorie, de obiective importante a dispărut", a spus ea, adăugând că nu au existat studii sociale sau economice înaintea demarării acestui proiect.

Ea a subliniat, totodată, că au existat încălcări ale legii şi ale drepturilor omului, prin aceea că, în cazul unor monumente istorice, demolarea a început înainte ca acestea să fie declasate, au fost făcute exproprieri şi au fost evacuaţi oameni în mijlocul iernii, unii dintre oamenii expropriaţi au fost anunţaţi cu 72 de ore înainte, alţii peste noapte şi nu au fost respectate decizii judecătoreşti. "Poliţia a fost folosită pentru a submina legea", a mai spus ea, adăugând că reprezentanţii ONG-urilor nu erau lăsaţi să fotografieze imobilele ce urmau să fie demolate, cu multe piese de valoare înăuntru, în schimb vandalii puteau intra şi fura materiale.

La rândul ei, Doina Wella, vicepreşedintele asociaţiei Pro Do Mo a atras atenţia că proiectul diametralei presupune demolarea a circa 100 de clădiri, dar, de fapt, nu se ştie numărul exact al acestora. "Nu am văzut decât o linie trasă cu agresivitate printr-o zonă centrală a oraşului, prin opt zone protejate", a declarat ea.

Wella a făcut referire şi la Hala Matache, monument istoric de categoria B, care a fost propus pentru declasare. Ea a făcut o paralelă cu o hală asemănătoare văzută în Bruxelles, care urma să fie parţial demolată în cadrul unui proiect, în urmă cu 40 de ani, şi transformată în intrare într-o parcare. "Din fericire, cineva a reacţionat suficient de puternic ca hala să fie salvată şi reabilitată şi astăzi să fie unul dintre obiectivele cu care Bruxellesul se mândreşte", a spus aceasta.

În încheiere, Monica Macovei a spus că va sesiza în această problemă autorităţile române care avizează aceste proiecte - Primăria Capitalei, Ministerul Culturii -, precum şi organele de cercetare - Parchetul General -, dar şi autorităţile europene din domeniul dezvoltării regionale şi mediului şi se va încerca elaborarea unei declaraţii scrise în Parlamentul European.

"Vrem transparenţă, nu mai vrem să se demoleze peste noapte, vrem să nu se mai încalce legea şi vrem consultare publică", a spus Macovei.

right_to_architecture"Mesajul pe care vrem să îl transmitem este cum se dezvoltă Bucureştiul. Sigur că Bucureştiul trebuie să se dezvolte, dar trebuie să urmărim şi interesul public de a menţine moştenirea culturală şi moştenirea de arhitectură a oraşului. Bucureştiul trebuie să se dezvolte pe un model european", a mai declarat europarlamentarul.

La dezbaterea care a avut loc miercuri au mai fost prezenţi şi europarlamentarii Theodor Stolojan, Cristian Preda şi Lazslo Tokes şi deputatul Theodor Paleologu.

See more HERE (Euroactiv), HERE (Mediafax), HERE (Gandul), HERE (Adevarul) and HERE (Monica Macovei's site). 

Publicité
Commentaires
S
Absolutely Gigi. I couldn't agree more.
G
Ce rost are sa deplasam atentia asupra PERSOANEI MM, cand pe noi ne arde foarte tare CAUZA pe care ea (impreuna cu ceilalti) o sustine? (cand va fi discutia despre MM, sper sa puteti dovedi crimele de care se face vinovata...)<br /> There is no point in talking about MM in person, all that matters now and here is that she stands up for a noble cause, OUR cause as citizens.
B
nothing...
S
I don't know much about Stolojan to have an opinion and I agree with you re: Tokes.<br /> <br /> For Florentina, I don't know anything at all. I have no idea what the court's ruling was, have searched online but there's no report anywhere... habar n-am... I guess the journalists were too busy with the labour law, the demolitions, Egypt, Tunisia, Libya, Wikileaks and the piles of corruption they report on every day.<br /> How about you? Any news?
B
Off topic...<br /> what do u know about Florentina Carstea?
Sarah in Romania
Publicité
Archives
Derniers commentaires
Publicité